Woensdag 10 maart door de ogen van Leon

De Masai-market

Voor onze laatste dag in Nairobi hadden we nog 2 activiteiten ingepland. In de voormiddag gingen we naar de ‘Masai-market’. Dit is een markt waar alles te vinden is in verband met de Masai. Van sierraden tot gebruiksvoorwerpen, van kleding tot kunst. De Masai zijn een stam in Kenia die vaak bekend staan voor hun kleurrijke sieraden.

Omdat deze markt pas begon om 9u, konden we vandaag, in tegenstelling tot de vorige dagen, slapen tot een schappelijk uur. Na weer een stevig ontbijt vertrokken we met een Uber naar de markt.

Eenmaal aangekomen aan de markt om iets na 9u, was het er tot onze grote verbazing zeer rustig. We waren zowaar de enigen die de markt kwamen bezoeken. Bijgevolg hadden ze ons al snel in de gaten en kwamen ze al van ver vragen of we ook eens bij hun kraampje langs wilden gaan. Het werd ook al snel duidelijk hoe goed deze marktkramers zijn in het overtuigen van het nut van hun materialen. Zo had ik op een gegeven moment een stok vast waarmee de Masai vroeger op leeuwen jaagde en ik was ervan overtuigd dat ik dit nodig had. Maar toen besefte ik dat we thuis helemaal geen leeuwen hebben dus heb ik deze stok maar terug gelegd.

In de kleine 2 en een half uur dat we op de markt hebben rondgewandeld, hebben we eigenlijk geen andere klanten gezien. Zo werd het maar weer eens duidelijk hoe een grote impact het wegvallen van het toerisme heeft op sommige mensen in Kenia.

Rondleiding door downtown Nairobi

Na het bezoek aan de Masai-market deze voormiddag, restte ons nog 1 activiteit in Nairobi. Deze namiddag hadden we een rondleiding door downtown Nairobi gepland, waarbij we rondgeleid werden door voormalige straatkinderen. Hierbij hadden we afgesproken in uptown Nairobi, bij één van de duurdere hotels. Hier werden we begroet door de 5 jongeren die ons gingen rondleiden.

Doordat ze met 5 waren, had ieder van ons een jongen die ons rondleidde en zijn verhaal vertelde hoe hij op straat terecht gekomen was en wat ze moesten doen om te overleven. Dit waren stuk voor stuk onvoorstelbare en hartverscheurende verhalen. Zo vertelde de jongen dat mij rondleidde, dat hij van zijn 11 op straat is beland. De eerste jaren hiervan heeft hij altijd moeten vechten om te overleven omdat hij in geen enkele bende werd toegelaten. Op zijn 14 heeft hij dan uiteindelijk zijn eigen bende gestart. Deze bendes overleven dan in downtown Nairobi door criminele activiteiten zoals overvallen en inbraken.

Hij vertelde ook dat hij in zijn tijd in de bende veel vrienden verloren heeft omdat de politie vaak schiet om te doden als het gaat om deze bendes. Later is hij dan ook opgepakt geweest en heeft hij 3 jaar in het gevang gezeten. Hierna heeft hij dan beslist om zijn leven te beteren en is hij terug bij zijn familie gaan wonen in een sloppenwijk.

Tijdens de rondleiding werd ook duidelijk hoe groot de werkloosheid is in Nairobi. Heel veel mensen zijn ‘self-employed’. Hierdoor zijn er langs de weg enorm veel kraampjes en winkeltjes met de uiteenlopendste dingen te vinden. Op een gegeven moment kwamen we langs een soort rommelmarkt waar ook alles te vinden was, van kleding tot elektronica. Halverwege de rommelmarkt werd ons verteld dat alle spullen die verkocht worden op deze rommelmarkt, gestolen zijn.

Hierna zijn we dan nog samen naar een lokaal restaurantje geweest waar we een combinatie van een aantal Keniaanse gerechten gegeten hebben om de rondleiding af te sluiten.

 

Na deze pakkende en toch zeer leerrijke rondleiding, hebben we ons in de lobby van het hotel klaargemaakt voor de nachttrein terug naar Mombasa.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.